Ny kokkemester

Thomas Johansen Borgan er ny norgesmester i kokkekunst. Fotograf: Marius Rua

Kjøkkensjef Thomas Johansen Borgan tok førsteplass i kokke-NM 2012. I finalen møttes tolv av landets beste kokker, hvorav hele syv finalister jobber ved Rica Hotels, skriver hotellkjeden i en pressemelding.

– Å vinne denne prisen er nok det største man kan oppnå nasjonalt innen kokkekunst i Norge. Utmerkelsen gir meg motivasjon til å utvikle faget videre og bruke erfaringene i mitt videre arbeid, sier Thomas Johansen Borgan, kjøkkensjef på Glassgården Brasseri & Grill ved Rica Bakklandet Hotel.

Norges beste kokker kjempet om NM-tittelen og presenterte sin 3-retters meny av utvalgte råvarer for dommerne i Trondheim Spektrum i går. Borgan sto til slutt igjen som norgesmester etter å ha presentert en kreativ meny bestående av ”Kylling Waldorf”, ”Reinsdyr med skogorama” og en dessert kalt ”Pære, yoghurt og bjørk”.

– Thomas har en fenomenal innstilling. Han tok ut ferien sin en måned før konkurransen, og brukte denne tiden til å perfeksjonere seg til konkurransen, sier Bjarte Gjerde, regiondirektør for Rica Hotels i Midt-Norge.

Borgan blir dermed Norges representant i Nordisk mesterskap i kokkekunst neste år.

Syv av tolv finaleplasser

Av de 12 kokkene i finalen, var syv fra hotellkjeden Rica Hotels. Vinneren ble kåret på Rica Nidelven Hotel, som flere år på rad har fått pris for landets beste hotellfrokost. Her jobber fem av kokkene som gikk til finalen.

– Rica Bakklandet Hotel åpnet i 2011, og hotellet viderefører matfilosofien fra det mer veletablerte søsterhotellet Rica Nidelven Hotel. Begge hotellene satser på faglig kompetanse og ekte mat, og vi lager all mat fra grunnen av. Det er ikke veldig vanlig for norske hotell i dag. Det er derfor vi rekrutterer de beste kokkene i området til våre hotell og restauranter, sier Gjerde.

Norgesmester Borgan, som i 2011 vant konkurransen ”Årets sjømatkokk”, føyer seg inn i rekken av NM-vinnere i kokkekunst siden konkurransen første gang ble arrangert i 1990.

To kjøkkensjefer med gull

Thomas Johansen Borgan har vært kjøkkensjef på Glassgården Brasseri & Grill siden åpningen i august i fjor. Den andre kjøkkensjefen på Rica Bakklandet Hotel er tidligere norgesmester Ole Erik Løkken. På Glassgården Brasseri og Grill har altså begge kjøkkensjefene gullmedalje i kokkekunst.

På plassen bak Borgan havnet Christian André Pettersen, som til daglig arbeider på Spiseriet i Stavanger Konserthus. Martin Sveian, som har bakgrunn fra Rica Nidelven Hotel og nå arbeider på Tango Bar & Kjøkken, ble nummer tre.

Norgesmesterskapet i servitørfag foregikk samtidig som kokkemesterskapet. Her fikk Espen Peigseth fra Rica Nidelven Hotel bronsemedalje.

Foto: Thomas Johansen Borgan er ny norgesmester i kokkekunst. Fotograf: Marius Rua