Nordic Choice Hotels inviterte til overskuddsfest for å sette fokus på matavfall

I forrige uke inviterte flere hoteller i Norge og Sverige lokalmiljøet inn på et festmåltid, laget av mat som ellers skulle kastes. Formålet var å sette fokus på hvor mye mat vi kaster, og hvilke konsekvenser dette får for miljøet, samt å oppfordre folk med gode løsninger innen mat, sunnhet og bærekraft til å søke på innovasjonskonkurransen Local EAT Award, skriver kjeden i en pressemelding.

Matproduksjon er enormt ressurskrevende for miljøet, og en tredjedel av all mat som produseres i verden, ender som matavfall. I tillegg ville matavfallet fra Europa og USA alene, nesten vært nok til å mette hele verdens én milliard sultende. Medarbeiderne i Nordic Choice Hotels reagerer på dette, og vil gjøre sitt, og eier Petter Stordalen tar til orde for å få slutt på sløseriet.

– Vi blir opprørt når vi hører om mengden helt spiselig mat som kastes hver dag, samtidig som vi tenker på verdens sultende og de miljømessige kostnadene ved matproduksjon. I Nordic Choice Hotels jobber vi hardt for å servere bærekraftig og sunn mat, og et av fokusområdene våre er å begrense matavfall. Overskuddsfesten arrangerer vi for å skape oppmerksomhet rundt problematikken, sier han.

Overskuddsfesten var et felles initiativ mellom en rekke hoteller i Norge og Sverige. På festen deltok skoleelever og gjester, samt representanter for politikk og næringsliv. Anledningen er Local EAT Award, den pågående konkurransen, hvor Nordic Choice Hotels og NHO søker alle slags matentreprenører med løsninger og ideer for å gjøre matindustrien sunnere og mer bærekraftig. Den økende mengden fullgod mat som kastes hver dag, er et av problemene flere der ute forsøker å finne løsninger på.

Maten som ble servert på overskuddsfesten ville blitt kastet, dersom det ikke var for dette arrangementet. Det er ingenting galt med produktene i seg selv, men populariteten til visse produkter svinger, mens andre produkter kan ha feil eller skader som gjør at de ikke selger.

– Råvarene vi leverer til overskuddsfesten er fullverdige produkter. Selv om bananskallet har noen små, brune flekker, eller holdbarhetsdatoen på salatposen nærmer seg utløpsdato, egner produktene seg like godt til matretter. Det krever likevel kreativitet fra kjøkkenets side, da vi ikke helt vet hvilke produkter som blir tilgjengelige på denne dagen. Dette blir bare ekstra spennende, både for kjøkkenet og gjesten, sier markedssjef Kjetil Gundersen i Bama, som har redusert matsvinn som sitt viktigste miljømål.

Foto: Petter Stordalen med elever fra reiselivslinja på Treider (foto fra Nordic Choice Hotels).