Her finner du verdens beste bartender

Det drysser Michelin-stjerner over den svenske vestkystens hovedstad, og i tillegg til priser for god mat, kan byen nå også skryte av å huse verdens aller beste bartender, skriver VisitSweden i en pressemelding.

En tur over svenskegrensen vil definitivt tilfredsstille smaksløkene. Gøteborg har de siste årene stadfestet sin posisjon som en av Nordens viktigste byer på det gastronomiske kartet, og nå kan byen altså legge «Verdens beste bartender» til på listen over utmerkelser. Dosa Ivanov, som jobber på Clarion Post, gikk nemlig til topps i World Cocktail Championships i Bulgaria 14. oktober. Vinner-cocktailen hans heter Grand Horizon, og serveres av Dosa selv, på Norda Bar & Grill.

Nye Michelinstjerner

Det er ikke bare drinkene som er i toppklasse i Gøteborg. Byen kan også smykke seg med seks Michelin-restauranter. De nyeste tilskuddene er Koka og SK Mat och Människor, som fikk sine stjerner i 2015. Sammen med Thörnströms Kök, 28+, Sjömagasinet og Bhoga, utgjør de kremen av gourmetrestauranter i byen. Koka fikk også prisen Shooting Star of the Year av White Guide – en svensk pris som tilsvarer Guide Michelin.

White Guide opprettet i 2015 også en egen pris for å løfte frem innovativ matlaging med sjømat, Merrioir Award. Denne prisen ble tildelt Hoze, en liten restaurant, med bare seks sitteplasser. «De tør å bryte tabuer rundt hvordan sjømat er fisket, håndtert og tilberedt, for å presentere smaken, teksturen og aromaen i sjømaten best mulig», sa juryen.

Ulf Johansson fra restauranten 28+ ble kåret til «Årets krögare», årets krovert, på Restaurantgallaen 2. november. Johansson feirer 30-årsjubileum ved restauranten i år, med sin 25. Michelin-stjerne på rad.

Prisdryss

Også Årets kokk holder til i Gøteborg. Thomas Sjögren jobber på restauranten Swedish taste, og gikk til topps i den prestisjefylte konkurransen i februar. Det tilbys matlagingskurs på restauranten, som ligger idyllisk til i Gøteborgs havneområde, hvor man lærer å lage den åtteretters menyen som sikret Sjögren gullet. Prisen for Sveriges beste kafé gikk også til Gøteborg, da White Guide i juni kåret Da Matteo til Årets kafé 2015. Den beste kaffen får man ifølge guiden på Upper House Dining på Gothia Towers. Prisen Coffee Experience of the Year går til Upper House Dining, fordi de tilbyr en kaffeopplevelse utenom det vanlige.

Under Restaurantgalan ble kokkelegenden Leif Mannerstrøms restaurant Kometen æret med tittelen «Årets klassiker». Mannerstrøm har vært en ledestjerne for gryende stjernekokker i mange år.

Øl og østers

Hvis man setter pris på en iskald, skummende øl, bør et besøk på Thörnströms Kök stå på listen. White Guide ga nemlig restauranten prisen for Beer Experience of the Year, på bakgrunn av deres ekspertise på øl til mat, og et godt utvalg ølsorter. Restaurantsjef ved restauranten Gabriel, Johan Malm, kom på andreplass i World Oyster Opening Championship 2010, og ble også kåret til Nordic Champion i 2015.

Foto: Dosa Ivanov, bartender på Clarion Post i Gøteborg. Foto fra VisitSweden