Verktøy mot matsvinn i skolen vinner Local EAT Award

Camilla Byrinder og firmaet Qualifare Consulting fra Stockholm ble mandag kåret til vinner av Local EAT Award 2016. Under EAT Stockholm Food Forum mottok hun heder og ære, samt vinnerpremien på 100.000 kroner, skriver Nordic Choice Hotels i en pressemelding.

Denne våren har hotellkjeden, EAT, Företagarna og NHO lett etter innovative løsninger innen mat, helse og bærekraft. I mai ble fem regionale vinnere kåret i Sverige, og fem i Norge. I begynnelsen av juni ble én nasjonal vinner kåret i hvert land. Og i dag, under EAT Stockholm Food Forum, utkonkurrerte Camilla Byrinders løsning for å redusere matsvinn i svenske skoler, ni andre regionale finalebidrag.

– Jeg er så utrolig glad over at min måltidsoptimerer blir kåret til vinner av Local EAT Award. Dette gir meg fokus og energi til å fortsette å være en icebreaker i en konservativ matbransje, samt å få flere til å oppdage hvilken forskjell reduksjon i matsvinn gjør for vårt miljøavtrykk, sier Byrinder.

Byrinders løsning kobler sammen svenske skolers fraværssystem med skolekjøkkenet, og gjør det dermed enkelt å tilpasse antall måltider etter hvor mange elever som skal spise, flere timer i forveien. Innovasjonen har bidratt til en vesentlig reduksjon i matsvinn i skolene.

Måltidsoptimeringsverktøyet brukes allerede på mange skoler i Sverige, men potensialet for vekst er allikevel stort. Innen året er omme, vil IT-tjenesten være tilgjengelig ved 80 prosent av Sveriges skoler og kommuner.

– Camilla har funnet en løsning på et stort problem i samfunnet; å minske matsvinn. Det kastes altfor mye mat i forbindelse med offentlige måltider, det gjelder ikke bare i skolen. Dette er et bra eksempel på hvordan en enkelt idé begynner som en spire, men viser seg å ha enormt potensial. Det er også inspirerende å se at noen bruker ny teknologi til å utnytte allerede tilgjengelige data på nye måter, med data vi alt har, sier administrerende direktør i Företagarna, Günther Mårder.

Jurymedlem Petter Stordalen gleder seg til å se hvordan måltidsoptimerings-verktøyet kommer til å mottas i markedet i fremtiden.

– Vi er mange som drives av et stort mljøengasjement, men det finnes noen få som legger hele sjela si i å løse de store utfordringene vi står overfor. Camilla er én av dem, og jeg ser et stort potensial for hennes IT-løsning. Det kastes altfor mye mat, noe som utgjør et stort problem for vår planet. Camilla gjør det enkelt å gjøre noe med det problemet, og det enkle er ofte det beste, sier Petter Stordalen.

Foto: Administrerende direktør i Nordic Choice Hotels, Torgeir Silseth, delte ut EAT-prisen 2016, på 100.000 kroner, til svenske Camilla Byrinder og firmaet Qualifare Consulting. Foto fra Nordic Choice Hotels.