Rørosinger vant Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris 2016

Matentusiastene Ingulf Galåen og Mikael Forselius fra Røros er årets vinnere av Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris og får tittelen årets lokalmatfyrtårn, forteller Matmerk i en pressemelding.

– Disse to er virkelig blant dem vi trygt kan si har vært fødselshjelpere og ildsjeler bak den eventyrlige økningen i salg av lokal mat og drikke vi nå ser i Norge, sa landbruks- og matminister Jon Georg Dale, da han delte ut prisen under årets Matmerks Fagdag Norsk Mat.

De to vinnerne fra Røros utmerker seg spesielt innen området mat, sunt kosthold og matkultur, med hovedvekt på det norske. I år lette Matkulturprisens styre etter ildsjeler som er verdig tittelen lokalmatfyrtårn, som deler kunnskap om, og betydningen av, å satse på norsk lokalmat og drikke.

– Å vinne Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris 2016 er en stor ære vi er veldig takknemlig for. Prisen hedrer hele mat- og reiselivsatsingen på Røros, og alle menneskene som står bak arbeidet. Det er et godt samarbeid mellom mennesker som unner hverandre suksess og drar hverandre opp, som er en av grunnene til at vi er kommet så langt, sier Ingulf Galåen.

– For ti år siden la vi en mat- og reiselivsplan som skulle bygge Røros’ historie, tradisjon og unikhet. Mange mennesker har vært med i dette arbeidet, og derfor skal vi blant annet bruke prispengene til å lage en diger matfest, til underholdning og inspirasjon for alle som har vært med hele veien, sier Mikael Forselius.

Anerkjent og attraktiv pris

Under Matmerks Fagdag ble Matkulturprisen delt ut for 23. gang, og rørosingene mottok et stipend på 30.000 kroner. Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris er en anerkjent og attraktiv pris, med fokus på norsk matkultur og norske matverdier. Den ble opprettet som en hyllest til Ingrid Espelid Hovig, på hennes 70 årsdag.

Bidrar til å sette Røros på matkartet

Fagjuryen for Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris har i år bestått av; Andreas Viestad, Einar Risvik, Liv Gregersen Kongsten, Nina Sundqvist, Kay Nilsen og Laila Grastvedt.

I juryens begrunnelse heter blant annet at:

Ingulf Galåen er en fremtidsrettet og nyskapende entusiast, og eier og driver Galåvolden Gård som er den ledende produsent av gårdsmat i Rørostraktene.

Mikael Forselius er administrerende direktør ved Røros Hotell, og har bidratt til å sette Røros på kartet som en matdesitnasjon gjennom fokus på lokalmat og råvarer fra Røros-regionen.

Begge har vært sentrale i oppbygningen av Rørosmat SA, som i dag er Norges fremste matnettverk med landsdekkende distribusjon, og er verdige vinnere av Ingrids Matkulturpris.

Foto: Statsråd Jon Gerog Dale, Mikael Forselius og Ingulf Galåen. Foto fra Matmerk.