Er dette fremtidens innsjekking?

En ny norsk idé gjør flyreisen enklere, både for den reisende og for flyselskapene. Snart kan du henge en bagID på kofferten. Den digitale skjermen gir en papirløs innsjekk, og med en mobilapp kan du kontrollere at bagasjen følger deg på reisen, skriver oppfinnerne i en pressemelding.

Bak ideen står gründerselskapet BagID AS. Etablert av ingeniøren Jan Vidar Nalbant, sammen med partnerne Øystein Tvedt og Øystein Aarsæther.

– Vi har jobbet med dette prosjektet i nærmere ett år, og det er en stor milepæl for selskapet å nå kunne vise den moderne måten å sjekke inn bagasje på. Dette er en digital bagasjetag, som du fester på bagasjen din én gang. Deretter kan du sjekke inn når som helst og hvor som helst i hele verden, sier Jan Vidar Nalbant.

Sikrer at kofferten kommer frem

Med et sporingssytem vil både reisende og flyselskapene til enhver tid ha kontroll på hvor kofferten befinner seg. Flere million kofferter forsvinner hvert år. Med BagID vil man allerede før avreise kunne se om kofferten befinner seg på flyet, ved hjelp av en mobilapp. Dette gir en sikrere reise, og en enklere arbeidshverdag for flyselskapene.

– Altfor mange opplever å miste kofferten sin. Med denne teknologien vil den reisende vite hvor kofferten er, og flyselskapene får en mye enklere jobb, dersom kofferten først skulle komme på avveie, sier de tre gründerne.

Sparer passasjerer for verdifull tid

BagID oppdaterer ny strekkode til bagasjen automatisk, og kutter med det behovet for de tradisjonelle papirlappene og innsjekkingsmaskinene.

– Du kan enkelt og greit gå rett til den selvbetjente bagasjedroppen, skanne bagasjen din, og gå rett videre til sikkerhetskontrollen. Fremfor å møte opp tidlig, ofte stille deg i kø ved en innsjekkingsmaskin, og skrive ut bagasjetaggen, sier Aarsæther.

Satser på miljøvennlig profil

– Hvert år blir det skrevet ut over tre milliarder papirtager til flyreise. Det er en helt unødvendig bruk av miljøets ressurser, sier en engasjert Nalbant.

– Papirlappen innpakkes i skadelig silikon, samtidig forsvinner de fleste lappene rett i usortert søppel når de rives av og kastes. Verden bør være klar for gjøre flyreisen mer miljøvennlig.

Innovasjon med utspring i oljekrisen.

Det var som permittert oljearbeider 24 år gamle Jan Vidar Nalbant bestemte seg for å ta fremtiden i egne hender, som gründer for eget selskap.

– Det ble en vekker for meg da oljekrisen slo inn, og min egen arbeidsplass ble truet. Oljen har gjort oss i Norge altfor komfortable, og vi er avhengig av mer risikovillig kapital, skal vi klare å vokse i andre bransjer. Jeg håper vi kan sysselsette mange oljearbeidere i mange år fremover, men ingen trær vokser inn i himmelen. Vi trenger flere ben å stå på, og vi trenger flere innovative næringer, som kan supplere den viktige oljenæringen, fortsetter Nalbant.

Det var nettopp uroen og usikkerheten for egen bransjes fremtid, som ga ham den kreative ideen.

– Det var faktisk på vei ut på arbeid, på oljeplattformen Goliat, jeg fikk ideen om en bagID.

Roser norsk flybransje

BagID-gründerne jobber i dag med flere av de store aktørene i flybransjen, men roser spesielt flymiljøet i Norge for å være innovativt og fremtidsrettet.

– Markedet for en digital bagasjetag er verdensomspennende, men vi ser samtidig helt klare fordeler ved å starte i Norge. Etter et godt samarbeid med spesielt Widerøe og Avinor, opplever vi de norske aktørene som fremoverlente, sammenlignet med bagasjehåndtering i de fleste andre land, avslutter de.

Selskapet plukker nå ut kunder til å være pilotreisende med den ny digitale bagasjetaggen.

Foto: De tre bagID-gründerne Øystein Tvedt (t.v.), Jan Vidar Nalbant (midten) og Øystein Aarsæther (t.h.). Foto fra bagID AS.