Peab bygger nytt hurtigrutemuseum

Peab Bjørn Bygg skal bygge nytt hurtigrutemuseum og vernebygg over hurtigruteskipet MS «Finnmarken» på Stokmarknes. Kontrakten har en verdi på 127 millioner kroner, eks. mva.

16. juni 1999 ble det gamle hurtigruteskipet MS «Finnmarken» landsatt ved Hurtigrutemuseet på Stokmarknes, og pryder i dag landskapet, som en av verdens største museumsgjenstander. Peab Bjørn Bygg skal bygge et vernebygg over skipet, og dette bygget vil danne bygningsmassen for det nye Hurtigrutemuseet.

? Et fantastisk prosjekt for oss! Vi har jobbet lenge med tilbudsgrunnlaget, og er utrolig glade for at byggherren valgte oss som totalentreprenør. Med sin spesielle arkitektur, befester vernebygget seg godt på ei stadig økende merittliste av særegne prosjekter for Peab Bjørn Bygg. Vi gleder oss til å komme i gang, sier distriktssjef Bård Hansen i Peab Bjørn Bygg.

Glass og stål

Prosjektet finansieres via et samarbeid mellom stat, fylke og Hadsel kommune. Det er opprettet et kommunalt aksjeselskap, Vernebygg AS, som opererer som byggherre. Vernebygget over MS «Finnmarken» blir cirka 3600 kvadratmeter stort. Det meste av bygget vil være i glass og stål.

? Vi skal restaurere og bygge på den eksisterende bygningsmassen i tilknytning til vernebygget, slik at hele Hurtigrutemuseet vil fremstå som nytt og moderne, sier Hansen.

Ferdig i april 2020

Som en del av konkurransegrunnlaget skal LINK Arkitektur og Multiconsult videreføres som prosjektører i prosjektet. Nå starter tre måneders prosjektering, tolv måneders byggetid og overlevering til byggherre 1. april 2020.

? Etter det planlegger Museum Nord å bruke tre måneder på å innrede og klargjøre museet for åpning 2. juli, som er Hurtigrutens «fødselsdag», sier Hansen.

Stolt sjøfartshistorie

MS «Finnmarken» ble bestilt av Vesteraalens Dampskibsselskap, og bygget av Blohm & Voss i Hamburg i 1956. Skipet ble satt inn i hurtigrute-trafikk samme år. I sin tid var MS «Finnmarken» det mest moderne skipet som gikk langs kysten. Båten gikk som hurtigrute frem til 1993, og etter det ble skipet gitt i gave til Hurtigrutemuseet.

I 1999 ble båten satt på land på Stokmarknes, i tilknytning til Hurtigrutemuseet, rett ved stedet der Hurtigruten i 1893 ble grunnlagt av Richard With.

Arkitekt er LINK arkitektur.

Foto: Hurtigrutemuseets vernebygg for MS «Finnmarken». Foto fra Peab Norge.