Hurtigruten og Tide med historisk bussavtale

Hurtigruten og Tide Buss har inngått en langsiktig avtale om miljøvennlig busstransport i Hurtigruten-havnene fra Bergen til Kirkenes. Målet er utslippsfrie elbusser langs hele norskekysten.

Avtalen har en verdi på om lag 200 millioner kroner, og er den største turbuss-kontrakten i Norge noensinne, skriver Hurtigruten i en pressemelding.

– Når vi satser milliarder på ny teknologi og grønne løsninger er det viktig for oss å finne samarbeidspartnere og leverandører som tenker på samme måte. Akkurat som Hurtigruten, jobber Tide med å utfordre bransjen til å gå i en grønnere retning, sier kommersiell direktør Asta Lassesen i Hurtigruten.

Skal bruke lavutslipps-busser

Avtalen gjelder så å si all landbasert transport for Hurtigruten, både på transportetappene til og fra skipene og på de rundt 100 ulike utfluktene rederiet tilbyr på små og store destinasjoner langs norskekysten. Det betyr at flere hundre tusen gjester årlig skal fraktes av Tide, med lavutslipps-busser og biodiesel.

I tillegg til egne busser og sjåfører skal Tide samarbeide med en lang rekke lokale sjåfører og firmaer langs hele kysten.

– Det har vært viktig for oss å få på plass en langsiktig avtale, slik at leverandørene og sjåførene våre har en forutsigbarhet i arbeidet. Med denne store avtalen i bunn kan vi også jobbe langt hardere med innovasjon og jakte på enda bedre miljøløsninger for turbusser, sier kommersiell direktør Christine Flataker Johannessen i Tide.

Vil innføre elbusser

Fra starten skal lavutslipps-bussene som frakter Hurtigruten-gjester drives av biodiesel, der det er tilgjengelig. Tide skal i tillegg til avtalen med Hurtigruten starte opp fem nye offentlige anbud sommeren 2019, der moderne miljøteknologi samlet vil gi betydelig utslippsreduksjon, med 80 prosent nedgang i NOx, 75 prosent i CO2 og 50 prosent i partikler.

Fremover er ambisjonene til det nye samarbeidet langt høyere.

– Med den nye avtalen skal vi, sammen med Tide, jobbe for å innføre elbusser flere steder langs kysten, så raskt som mulig. Sammen skal vi skape opplevelser som er unike og bærekraftige, og sørge for bedre miljø, flere arbeidsplasser, mer aktivitet og høyere verdiskaping på stedene vi tar med gjester hver eneste dag, hele året, sier Lassesen.

Satser på grønne løsninger

Den rekordstore avtalen om lavutslipps-busser er den siste av en rekke grønne satsinger i Hurtigruten.

I 2018 feiret Hurtigruten 125-årsdagen med å bli den første store reiselivsaktøren – og verdens første cruiserederi – til å forby all unødvendig engangsplast.

Sommeren 2019 lanseres verdens første hybriddrevne cruiseskip, MS «Roald Amundsen», etterfulgt av søsterskipet MS «Fridtjof Nansen» året etter. Sammen med det norske gründerselskapet Brim, lanserer Hurtigruten også batteridrevne katamaraner som skal seile på norskekysten og Svalbard.

I tillegg skal rederiet bygge om eksisterende skip, slik at de, som de første skipene i verden, kan drives på en kombinasjon av store batteripakker, flytende naturgass (LNG) og biogass (LBG), som blir produsert av Biokraft på Skogn, av organisk avfall, som død fisk.

For Tide betyr avtalen at selskapet får befestet sin posisjon som ledende på turbil i Norge.

– Vi gleder oss til å starte opp med dette nasjonale samarbeidet med en verdensledende reiselivsaktør som dette. Hurtigruten er verdens grønneste cruiserederi, og denne kontrakten er et stort steg, sier Flataker Johannessen.

Kontrakten starter i september. Med opsjoner for forlengelse har den en varighet på fem år.

Foto: Hurtigruten og Tide inngår samarbeid om miljøvennlig busstransport. Foto fra Hurtigruten.