KLM inngår partnerskap for Europas første dedikerte fabrikk for biodrivstoff for fly

Europa kommer til å få sin første dedikerte fabrikk for produksjon av biodrivstoff for fly. Fabrikken, som vil være unik i verden, vil bli bygget i Delfzijl i Nederland, være operativ i 2022, og produsere 100.000 tonn biobrensel årlig. Bak initiativet står KLM, SkyNRG og SHV Energy.

I tillegg til bedre flyflåter og mer effektive verdikjeder, er biodrivstoff-brensel på kort sikt det beste alternativet til flyindustriens grønne skifte. Markedet er imidlertid for tiden underutviklet og i stort behov for flere fasiliteter. Noe som nå blir virkelighet, når SkyNRG, KLM og SHV Energy har besluttet å bygge Europas første fabrikk med hovedfokus på produksjon av biodrivstoff, skriver KLM i en pressemelding.

– Vi er stolte av å, sammen med SkyNRG og SHV Energy, lansere Europas første fabrikk som utelukkende produserer bærekraftig drivstoff for fly. Det er et viktig skritt for næringen at tilførselen av biodrivstoff-brensel øker, og fabrikken i Delfzijl vil spille en sentral rolle i det grønne skiftet. KLM vil årlig redusere sine CO2-utslipp med 200.000 tonn, takket være investeringene i fabrikkens biodrivstoff, sier Pieter Elbers, administrerende direktør i KLM.

Europas første fabrikk

Fra og med 2022 produserer fabrikken årlig 100.000 tonn biodrivstoff, hvorav 75.000 tonn vil bli kjøpt av KLM. I løpet av en tiårsperiode har KLM forpliktet seg til å kjøpe 75 prosent av produsert brensel på årsbasis. Fabrikken vil spesialisere seg på produksjon av biodrivstoff som produseres på regionalt restavfall, som resirkulert matolje. Samlet sett vil dette kunne bidra til en årlig reduksjon på om lag 270.000 tonn av CO2-utslippene i luftfarts-industrien.

Klimabevisst produksjon

Driften av anlegget vil foregå på en bærekraftig måte, basert på vann- og vindkraft, noe som betyr at hele verdikjeden får et mindre klimaavtrykk.

Byggingen av fabrikken er i tråd med KLMs bærekraftmål, og er et viktig skritt mot gjennomføringen av handlingsplanen «Smart & Sustainable», som ble utviklet av tyve ledende transportorganisasjoner og kunnskapssentre. Schiphol flyplass vil også investere i anleggets utvikling.

Foto: KLM-maskin på biodrivstoff. Foto fra KLM.