Leilighetene er allerede utsolgt – slik blir hotellet

Oslos Lysverkers hovedkontor i Sommerrogaten ved Solli plass var et landemerke allerede da det stod ferdig på 1930-tallet. Nå bygger Aspelin Ramm og Strawberry Brothers om hele kvartalet til å romme restauranter, barer, kulturscene, kino, takterrasse med helårsbasseng og badstuanlegg, hotell og leiligheter. Det folkekjære Vestkantbadet rustes også opp for å ta imot gamle og nye badere.

Det er en ære å få bringe livet tilbake i et praktbygg som dette, og å bli en del av et av Oslos beste nabolag. Det siste året har gjort at mange tenker annerledes om hvordan de vil møtes og bruke tiden sin. Vi bygger vel så mye for naboene som for tilreisende. Vi vil være en ekstra stue når du vil være sosial, og et ekstra pusterom for alle som vil trekke deg tilbake. Et sted for ekstra påfyll, sier Jarle moen, administrerende direktør for Sommerro.

En kjærlighetserklæring til norsk design

Alle de 56 leilighetene i kvartalet ble utsolgt kort tid etter salgsstart 6. oktober. Åpningen av hotellet er planlagt til høsten 2022, men det internasjonale designmagasinet Wallpaper har allerede store forventninger til det de omtaler som et spennende bidrag til byen og en hyllest til norsk design.

Bygget ble tegnet av Andreas Bjercke og Georg Eliassen, i sin tid blant Norges mest anerkjente arkitekter og duoen bak Sjømannsskolen på Ekeberg og Amerikalinjens hovedkontor på Jernbanetorget. Byggeperioden startet i 1917 og strakk seg over tretten år, noe som har resultert i en sammensmelting av ny-klassisme og funksjonalisme, med art deco-detaljer.  I tett samarbeid med byantikvaren, vil store deler av det originale bygget bevares, som vegg- og takmalerier av Per Krohg, utsmykkingene av Asbjørg Borgfelt og interiøret i ikoniske Vestkantbadet.

Restaureringen og videreutviklingen av bygget er et samarbeid med Oslo-firmaet LPO Arkitekter og New York- London studioet GRECODECO. De har dykket ned i arkiver og jobbet tett sammen med byantikvaren for å bevare og løfte det unike designet og håndverket. Interiøret er inspirert av skandinavisk art deco og kunst av blant annet Gerhard Munthe.

Det er fantastisk å vekke historiske rom og unike bygg til live ved å feire deres egenart, og vi har blitt ekstremt inspirert av å oppdage en epoke i Skandinavisk designhistorie som dessverre ikke har vært så kjent ute. Vi har definitivt forelsket oss i både historien og folkeestetikken, og vi håper vi kan få flere til å gjøre det samme, sier Adam Greco, eier og designer i GRECODECO. 

Lys, kraft og varme i gammel drøm

Drømmen til Bjercke og Eliassens var å forvandle Solli plass til et urbant knutepunkt. Nå får kvartalet ikke mindre enn fire restauranter, tre barer, kulturscene, bibliotek og en liten kino. Tidligere i høst ble det klart at restaurant Ahaan fra Plah flytter inn på gateplan. Når Vestkantbadet gjenåpner, vil naboer og gjester også inviteres til 16 behandlingsrom og et moderne treningsstudio på 400 kvadratmeter.  

I disse tider spesielt, trenger byen noe å glede seg til. På trappa står det hugget i stein; «lys, kraft og varme», og vårt mål med kvartalet er å tilføre byen nettopp liv, energi og et samlingspunkt som kan bestå i minst 100 år til, sier Gunnar Bøyum, administrerende direktør i Aspelin Ramm. De første prøverommene er klare, og booking av hotellrommene har allerede startet.

Toppfoto: Sommerro Hotell