Kokk- og servitørlærlinger før nordisk tevling: – Stort å konkurrere for Norge

Hvem er Nordens beste kokk- og servitørlærlinger? Det blir klart i Stockholm lørdag kveld.

Kokkelærlingene Håvard Onsøyen og Audun Blystad fra Statholdergaarden, og servitørlærlingene Emily Høgseth Asphaug og David Andres Grønmo Pereira, som representerer Brasserie France, skal fredag og lørdag i aksjon under nordisk mesterskap for kokk- og servitørlærlinger i Stockholm. Der skal de måle krefter mot lærlinger fra Sverige, Danmark, Finland og Island.

De fire nordmennene kvalifiserte seg til mesterskapet ved å vinne Norgescup for kokk- og servitørlærlinger i januar, skriver NHO Reiseliv i en pressemelding.

Øver før og etter jobb

– Med tanke på hvor lang tid det er gått fra Norgescup og til den nordiske konkurransen, har vi fått ladet batteriene og jobbet målrettet mot konkurransen. Vi har brukt det meste av fritiden vår til øving, både før og etter jobb, forteller Håvard Onsøyen (20) fra Aukra i Møre og Romsdal.

Det nordiske mesterskapet starter med teori- og matematikkoppgaver fredag formiddag. Deretter går kokkelærlingene i gang med å tilberede en meny bestående av suppe, appetittvekkere og hovedrett. Servitørlærlingene skal på sin side transjere, flambere, dekke bord, brette servietter, mikse drinker og gjenkjenne vin.

Lørdag skal lærlingene forberede en fireretters meny med ukjente råvarer. De to vinnerlagene blir kåret sent lørdag kveld.

Knytte kontakter i bransjen

– Jeg gleder meg veldig til å konkurrere mot de andre lærlingene. Jeg er mest spent på hvordan de tolker oppgaven, men gleder meg også til å bli kjent med dem. Å konkurrere på vegne av Norge syns jeg er stort, og jeg ser frem til dagene som kommer, sier kokkelærling Håvard Onsøyen.

Makker Audun Blystad (19) fra Oslo forventer hard konkurranse fra de andre nordiske lærlingene.

– Det blir spennende å se hvordan de tolker oppgaven og hva de tenker. Samtidig blir det gøy å knytte kontakter med andre lærlinger i bransjen, sier han.

– Stolt over å ha kommet så langt i første lærlingeår

Emily Høgseth Asphaug (18) er til daglig servitørlærling på restauranten Brasserie France. Hun skal konkurrere på lag med Brasserie France-kollega David Andres Grønmo Pereira.

Servitørlærlingen forteller om masse øving og grundige forberedelser den siste tiden.

– Mine forventninger er å lære noe og få en opplevelse. Jeg velger å stille med en positiv innstilling og si at jeg skal gjøre mitt beste, for annet går jo ikke. Jeg og David er stolt over å ha kommet så langt i vårt første lærlingeår, sier Høgseth Asphaug, som kommer fra Son i Vestby i Akershus.

Arrangeres for 38. gang

Nordisk mesterskap for kokk- og servitørlærlinger har vært arrangert hvert år siden 1981. NHO Reiseliv og søsterorganisasjonene i Sverige, Danmark, Finland og Island veksler på å være vertskap.

– Konkurranser som denne er svært viktig for å få frem de største talentene og bygge kunnskap og stolthet. Et viktig mål med mesterskapet er å vise frem yrket og inspirere andre unge til å velge fagutdannelse innen restaurant- og matfag. Dette er en vekstbransje med stort behov for faglærte, og med mange spennende jobbmuligheter over hele landet. Vi ønsker lærlingene riktig lykke til, og håper de får mange positive opplevelser i Stockholm, sier kommunikasjonsdirektør Merete Habberstad i NHO Reiseliv.

Foto: Statholdergaardens Håvard Onsøyen (t. v.) og Audun Blystad, her med lagleder Torbjørn Forster i midten, er klare for Nordisk mesterskap for kokk- og servitørlærlinger i Stockholm. Foto: Fredrik Ringe/NKL Rogaland.